Medlåntagare – vad är det och vad behöver du veta?
*Räntan är rörlig och sätts individuellt. För ett annuitetslån på 0 kr med 12 års löptid, nominell ränta NaN % och 0 kr i uppläggnings-/aviavgift blir den effektiva räntan 0 %. Totalt belopp att betala: 0 kr. Månadskostnad: 0 kr fördelat på 144 betalningstillfällen. Uppdaterat 2020-09-09. Låna pengarna arbetar med 40 kreditgivare. Din ansökan kommer att skickas till de kreditgivare som bäst matchar din profil. Återbetalningstid 1-20 år. Maximala räntan är 29,99%. Räntespann mellan: 3,06% - 29,99% (Uppdaterat januari 2021).
Att vara medlåntagare innebär att man går in som medansvarig för att betala tillbaka ett lån tillsammans med låntagaren. Om du söker ett lån med en medlåntagare med bättre kreditvärdighet än dig kan det innebära att du får bättre villkor på ditt lån. Samtidigt är det viktigt att förstå vad det innebär att vara medlåntagare innan man går med på att ta på sig detta ansvar.
Vem kan vara medlåntagare?
Att hitta en lämplig medlåntagare kan vara en utmaning, men det finns flera sätt att gå tillväga. Man kan börja med att prata med vänner och familj för att se om någon är villig att agera som medlåntagare.
Har du en partner eller någon annan som du tar lånet ihop med brukar det också vara vanligt att ni söker lånet tillsammans. Det kan hjälpa dig att få bättre villkor, speciellt om du har betalningsanmärkningar eller har haft skulder hos Kronofogden.
Krav för att vara medlåntagare
För att det ska vara lönt med en medlåntagare krävs det att man har en stabil ekonomi och en god kreditvärdighet. Annars kan du lika gärna söka lånet utan en medlåntagare – förutom om ni söker lånet för ett gemensamt ändamål. Då är det vanligt att man ändå vill att båda står på lånet.
Det är viktigt att vara medveten om att man tar på sig en stor ekonomisk risk genom att vara medlåntagare, och därför är det viktigt att man noggrant överväger om man uppfyller kraven och har möjlighet att agera som medlåntagare.
Fördelar med att ha en medlåntagare
Att vara medlåntagare kan vara till fördel för den som behöver låna pengar men inte uppfyller alla krav själv – eller som inte får så bra villkor på lånet som erbjuds. Genom att ha en medlåntagare med en stabil ekonomi ökar chanserna att få lånet beviljat och att få en bättre ränta.
Medlåntagarens ansvar och skyldigheter
Som medlåntagare har man ansvaret att betala tillbaka lånet om låntagaren inte kan göra det. Det är därför viktigt att vara medveten om sitt ansvar och att endast gå med som medlåntagare om man känner sig trygg med situationen.
Risker med att vara medlåntagare
Att vara medlåntagare innebär en ekonomisk risk, då man blir ansvarig för att betala tillbaka lånet om låntagaren inte kan göra det. Det är därför viktigt att vara medveten om riskerna och att endast gå med som medlåntagare om man känner sig trygg med situationen. Det är också därför man oftast har en nära vän eller familjevän som medlåntagare.
Saker att tänka på innan man blir medlåntagare
Innan man går med som medlåntagare är det viktigt att noggrant överväga sin ekonomiska situation och att vara medveten om de risker som är förknippade med att vara medlåntagare. Det är också viktigt att ha en öppen och ärlig dialog med låntagaren för att undvika eventuella missförstånd i framtiden.
Vanliga frågor om medlåntagare
Vad händer om jag inte kan betala tillbaka lånet och min medlåntagare inte heller kan göra det?
Om varken du eller din medlåntagare kan betala tillbaka lånet kan det leda till allvarliga konsekvenser, inklusive försämrad kreditvärdighet och eventuella betalningsanmärkningar. Det är därför viktigt att noga överväga risken innan du väljer en medlåntagare och att ha en tydlig plan för hur ni båda ska hantera återbetalningen om något oförutsett skulle inträffa.
Kan jag avsluta mitt medlåntagarskap om jag inte längre behöver min medlåntagare för mitt lån?
Det kan vara möjligt att avsluta ett medlåntagarskap om du inte längre behöver din medlåntagare för ditt lån. Du kan kontakta din långivare och begära att din medlåntagare tas bort från lånet och se hur de ställer sig till det. Det är viktigt att ha en öppen och ärlig diskussion med din medlåntagare om detta beslut och att se till att alla parter är överens innan du genomför förändringen.
Några av långivarna vi jämför