UC-score – vad är det och varför är det viktigt?

Ange beloppet för detta lån.
kr
Ungefärlig kostnad  i 12 år
0 kr/mån
+
Genom att samla lån får du större chans till bättre bud då hela din lånesituation beaktas och kan förbättras. Bankerna kan då "köpa upp" alla dina lån och ge ett förbättrat lån på hela ditt belopp, ofta med bättre villkor än att ta ett nytt lån ovanpå dina gamla
Din e-post behövs för att du säkert ska kunna motta låneförslagen och för kontakt genom processen.
Validering
Vi behöver ditt telefonnummer så att våra rådgivare kan kontakta dig angående din låneansökan.
Validering
Ansökt lånebelopp

310000 kr

           
Lånetid

12 år

Tryggt och säkert

*Räntan är rörlig och sätts individuellt. För ett annuitetslån på 0 kr med 12 års löptid, nominell ränta NaN % och 0 kr i uppläggnings-/aviavgift blir den effektiva räntan 0 %. Totalt belopp att betala: 0 kr. Månadskostnad: 0 kr fördelat på 144 betalningstillfällen. Uppdaterat 2020-09-09. Låna pengarna arbetar med 40 kreditgivare. Din ansökan kommer att skickas till de kreditgivare som bäst matchar din profil. Återbetalningstid 1-20 år. Maximala räntan är 29,99%. Räntespann mellan: 3,06% - 29,99% (Uppdaterat januari 2021).

Att förstå och ha kontroll över ens kreditvärdighet är avgörande för att kunna navigera i dagens ekonomiska landskap. Ett av de centrala verktygen som används för att bedöma kreditvärdighet är UC-score, vilket är en beteckning som tillhandahålls av Upplysningscentralen (UC) i Sverige. I denna artikel kommer vi att utforska UC-score, dess betydelse, hur det beräknas och vad olika nivåer av UC-score innebär för din ekonomiska framtid.

Vad är UC-score och dess roll i kreditvärdighet?

UC-score är helt enkelt ett numeriskt värde mellan 1 och 999 som representerar din kreditvärdighet. Det är ett verktyg som används av långivare och andra finansiella institutioner för att bedöma risken med att låna ut pengar till en individ. Ju högre UC-score en individ har, desto större anses deras förmåga att återbetala lån vara.

En av de mest avgörande faktorerna för att beviljas ett lån är din kreditvärdighet, och UC-score är ett av de viktigaste verktygen för att mäta detta. Det används för att bedöma risken för att en individ inte kommer att kunna betala tillbaka lånet i framtiden. Med andra ord är UC-score en indikator på din ekonomiska stabilitet och förmåga att hantera skulder.

Hur beräknas UC-score?

UC-score beräknas med hjälp av en riskprognos som utförs av Upplysningscentralen. Denna prognos tar hänsyn till olika faktorer som påverkar en persons kreditvärdighet, såsom deras tidigare kreditbeteende, skuldnivåer, betalningshistorik och andra finansiella variabler.

Riskprognosen uttrycks i form av en procentandel, där lägre procentsatser indikerar en lägre risk för att personen kommer att få en betalningsanmärkning inom de kommande 12 månaderna. Ju lägre riskprognos en individ har, desto högre blir deras UC-score.

Skalan för UC-score och vad den innebär

UC-score mäts på en skala mellan 1 och 999 och är indelad i fem olika nivåer av kreditvärdighet:

  • Utmärkt (745-999): En UC-score i detta intervall indikerar en mycket låg risk och anses vara utmärkt. Det innebär att låntagaren har hög sannolikhet att bli beviljad lån till fördelaktiga villkor.
  • Mycket bra (635-744): En UC-score i detta intervall anses fortfarande vara mycket stark och indikerar en hög kreditvärdighet. Individer med denna UC-score kan förvänta sig förmånliga lånevillkor.
  • Bra (559-634): En UC-score inom detta intervall betyder att låntagaren har en bra kreditvärdighet och har goda chanser att bli beviljad lån, även om villkoren kanske inte är lika fördelaktiga som för dem med högre poäng.
  • Mindre bra (455-558): En UC-score i detta intervall indikerar att det finns vissa risker och långivare kan vara mer restriktiva med att bevilja lån. Individer kan behöva arbeta på att förbättra sin kreditvärdighet för att få bättre villkor.
  • Svag (1-454): En UC-score i detta intervall anses vara svag och indikerar en hög risk för långivare. Personer med denna UC-score kan ha svårt att bli beviljade lån och kan behöva ta åtgärder för att förbättra sin ekonomiska situation innan de bör teckna nya skuldebrev.

Sammanfattning av UC-score

UC-score är en viktig faktor som används av långivare för att bedöma en persons kreditvärdighet och bestämma deras förmåga att återbetala lån. Det är baserat på en riskprognos som mäter risken för att personen kommer att få en betalningsanmärkning inom det kommande året. Ju högre UC-score en individ har, desto bättre är deras kreditvärdighet och desto större är deras chanser att bli beviljade lån till fördelaktiga villkor. Det är viktigt att förstå din UC-score och arbeta på att förbättra den om det behövs för att säkerställa en stabil ekonomisk framtid.

Vanliga frågor om UC-score

Vad är skillnaden mellan UC-score och en betalningsanmärkning?

UC-score och betalningsanmärkningar är två separata begrepp inom kreditvärdering. UC-score är en numerisk indikator på din kreditvärdighet baserat på en riskprognos utförd av Upplysningscentralen (UC). Det representerar din förmåga att hantera skulder och betala tillbaka lån. Å andra sidan är en betalningsanmärkning en notering i ditt kreditregister som visar att du har missat eller försenat betalningar på en skuld. Medan en hög UC-score indikerar en låg risk för långivare, kan en betalningsanmärkning ses som en varningssignal och kan påverka din förmåga att bli beviljad lån i framtiden.

Kan jag förbättra mitt UC-score om jag har en svag kreditvärdighet?

Ja, det är möjligt att förbättra ditt UC-score även om du har en svag kreditvärdighet. För att göra detta kan du ta flera åtgärder, inklusive att betala dina skulder i tid, minska din skuldsättning, undvika att öppna för många nya kreditkonton och se till att eventuella felaktigheter i din kreditrapport korrigeras. Genom att vidta dessa åtgärder kan du gradvis förbättra din kreditvärdighet och öka dina chanser att bli beviljad lån till bättre villkor i framtiden.

Några av långivarna vi jämför

Ikano bank logga
Ica banken logga
resurs bank logga
Bank Norwegian logga
Medmera bank logga
Wasa kredit logga
Visa fler

© Låna Pengarna 2023 – En tjänst från Sambla Group AB

Ändra ditt samtycke till cookies